A je një mik i vërtetë?
27. maj e hënë

“Miku të do në çdo kohë” Fjalët e Urta 17:17, KJV

Dy burra po udhëtonin rrugës së bashku, kur një ari doli nga askundi. Para se ariu t’i dallonte, njëri prej tyre vrapoi drejt një peme anës rrugës, u ngjit në degët e saja dhe u fsheh. Burri tjetër, i cili nuk ishte aq i shkathët sa shoku i tij që ngjiti pemën, u hodh përtokë dhe u shtir sikur kishte vdekur. Ariu u afrua, e nuhati dhe u duk sikur i pëshpëriti në vesh. Burri kishte dëgjuar se arinjtë kurrë nuk do ta preknin një trup të vdekur, kështu që ai qëndroi i shtrirë pa lëvizur dhe mbajti frymën. Dhe po ashtu, ariu mendoi se ishte kufomë dhe u largua. Kur ariu iku, burri në pemë zbriti. Kureshtar, ai e pyeti mikun e tij se çfarë i pëshpëriti ariu kur ia vuri turirin e tij tek veshi. Shoku i tij iu përgjigj: “Ai më tha të mos udhëtoj kurrë me një mik që të lë vetëm në shenjën e parë të rrezikut!”.

Është e thjeshtë të jesh shok me dikë që është i suksesshëm, që e ka çdo gjë në rregull dhe që po i ecën jeta mbarë. Por, po kur ky njeri bie, ose dështon, ose humb lidhjen e tij me Krishtin, ose shkëputet qëllimisht dhe shkakton lloj-lloj pasojash të shëmtuara? Bibla thotë: “Miku të do në çdo kohë”. Kur je “lart”, ai nuk të ka zili, kur je “poshtë”, nuk është përbuzës. Ai është i dhembshur dhe i vëmendshëm edhe nëse ti je apo jo i tillë. Shkrimtari amerikan Elbert Hubbard ka thënë: “Miku yt është ai burrë [ose grua] i cili di çdo gjë për ty dhe prapë të do”. Nëse ke një mik të tillë, çmoje atë dhe thuaji shpesh se sa shumë e vlerëson.